От днес светът е Олимпиада. Започнаха XXXI-те Олимпийски игри

Share This:


От днес до 21 август светът е Олимпиада. 31-те Олимпийски игри бяха официално открити с близо 4 часова церемония. Олимпийският огън на легендарния стадион „Маракана“ в Рио де Жанейро беше запален от бронзовия медалист на Игрите в Атина, маратонеца Вандерлей Кордейро де Лима в хибриден жертвеник. Специалната инсталация е дело на скулптора Антъни Кол.
По време на Олимпиадата огънят ще гори с малък пламък. Посланието на организаторите е да покажат на света, че може да се живее с по-малко енергия и че трябва да се търсят алтернативни източнци.
За първи път в историята на Игрите огъня ще гори извън олимпийски обект. Той ще бъде отново в центъра на Рио де Жанейро. Идеята на организаторите той да бъде близо до хората.
По традиция преди да бъде запален олимпийския огън пред препълнените трибуни на 78-хилядния “Маракана” една по една преминаха делегациите на всички страни-участнички, общо 12 хиляди спортисти. За пръв път в историята на Олимпийските игри има и отбор от бежанци, които ще се състезават под олимпийския флаг. Българската делегация, която се състои от 51 спортисти, бе предвождана лекоатлетката Ивет Лалова.
В церемонията по отриването участваха близо 300 професионални танцьори, около 5 хиляди доброволци, които показаха над 12 хиляди различни костюма, бяха използвани над 3 тона фойерверки и 109 огромни прожектора. Целта на отриването беше да подчертае три основни бразилски характеристики – тяхното гостоприемство, способността им да постигнат много от нещо малко, както и един от символите на страната – джунглата Амазонка, най-големият природен резерват в света. Не беше забравен и легендарният Карнавал на Рио./БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com