Откриха причините за оплешивяването

Share This:


Специалисти от Япония, САЩ и Холандия откриха генетичните причини за оплешивяването на хората. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.
Изводът, който правят учените, е, че загубата на коса от хора (като правило възрастни) е обусловена от угасването на функциите на стволовите клетки на космените фоликули.
Учените са експериментирали с мишки. Гризачите, за разлика от хората, ефективно се справят с обновяването на космите. Генетиците решават да ускорят стареенето на мишките и така да проследят причините, които водят до загуба на косъма при мишките.
В продължение на 18 месеца учените следят натрупването на повредена ДНК, която стимулира дегенеративното изменение на окосмяването. Специалистите откриват фактори (а именно гена COL17A1), чиято активност влияе на оплешивяването.
Точно този ген кодира един от трансмембранните белтъци, който осигурява преноса на вещества през клетъчната мембрана. Същият ген, както показват изследванията, е отговорен за индивидуалните особености на човешката външност. /Източник – БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com