Откриха картина на гола жена, за която предполагат, че е на Мона Лиза

Share This:


Специалисти откриха ескиз на гола жена, която вероятно е Мона Лиза от едноименната картина на Леонардо да Винчи.Нарисуваният с въглен портрет е съхраняван в музея “Конде” в Шантии, Франция от 1862 година, съобщиха Лента и Уест острелиън, на които се позовава и БТА. През цялото време експертите са мислели, че е дело на друг художник.
След поредица от експертизи на специалисти в “Лувъра” обаче, се появили основания да се смята, че самият Леонардо да Винчи е участвал в създаването му, успоредно с рисуването на Джокондата.
И двете картини са с еднакви размери и има прилика в изображенията на лицата и ръцете. “Това почти със сигурност е подготовката за живописта с маслени бои”, каза кураторът Матийо Делдик.
“Не е бледо копие. Гледаме картина, по която той е работил успоредно с “Мона Лиза” в края на живота си”, добави специалистът.
Сътрудникът на “Лувъра” Брюно Мотен потвърди, че ескизът е нарисуван по времето на Леонардо да Винчи и е с много високо качество. По думите му обаче част от рисунката не е дело на четката на великия майстор, защото е направена с дясната ръка, а е известно, че Леонардо Да Винчи е рисувал с лявата.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com