Откриха интересна изложба в Държавния архив в Силистра послучай 65-годишнината от създаването му

Share This:


30 литографии от ХIХ век от жанра “ведута” са представени в Държавния архив в Силистра в изложба “Пейзажи от Долен Дунав – отсам и отвъд”. Изложбата е по случай 65-годишнина от създаването на държавните архиви в България.
Показани са панорамни изображения на градове с военни крепости, кораби и пристанища по поречието на Долен Дунав. Графиките показват архитектурата, ландшафта и облеклото на хората от тези градове. Включени са и текстове от пътеписи от ХVIII – ХIХ век. “Ведутите” се превръщат в документален материал за изследователите, тъй като представят маршрутите на пътешествениците от Европа. Освен реалистична достоверност графичните изображения притежават и висока художествена стойност. Техни автори са петима австрийски и холандски художници. Гравюрите са от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив.
С откриването на изложбата започна и Денят на отворените врати в Държавен архив – Силистра по случай 65-годишнина от създаването на държавните архиви в България. Силистренският архив е отдел в дирекция “Регионален държавен архив” – Велико Търново. Създаден е през 1963 година след административно-териториалната реформа от 1959 година. През 1992 г. преминава на пряко административно подчинение на Главно управление на архивите при МС. От 1978 година получава статут на дирекция, а през 2010 година е преструктуриран в отдел. Към архива функционират читалня, библиотека, изложбена зала, зала за семинари.
В научно-справочната библиотека са заведени 2785 тома специализирана литература. От 2008 година архивът се помещава в нова сграда. Общата фондовата наличност на архива надхвърля 904 линейни метра с 2188 архивни фондове със 104 712 архивни единици, 1172 частични постъпления и 218 спомена. Застрахователният фонд се състои от 82 489 кадъра негатив и 82 489 кадъра позитив.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com