Открието на тримата Нобелови лауреати по физика, което ще промени Вселената

Share This:


Германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн спечелиха Нобелова награда за физика. Те имат решаващ принос към откритие, разтърсило света – наблюдението на гравитационни вълни, предречени от Алберт Айнщайн преди 100 години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Дарик. Постижението променя фундаментално нашето разбиране за Вселената и отваря нов прозорец за нейното изследване, твърдят специалистите.
Тримата физици са ключови фигури в първото наблюдение на гравитационни вълни през 2015 г. Когато откритието е обявено няколко месеца по-късно, то прави сензация не само сред учените, но и сред общата публика.
“Най-доброто сравнение е с откриването на телескопа от Галилео Галилей, който дава възможност да видим, че Юпитер има луни и внезапно да разберем, че Вселената е много по-обширна, отколкото мислят дотогава. С това откритие можем да изследваме процеси, които в миналото бяха абсолютно извън нашия обсег и напълно невъзможни”, каза Ариел Гобар от Шведската кралска академия на науките.
С технологията, разработена от тримата учени “ние можем да видим напълно нови обекти, които още дори не се представяме”, заяви Патрик Сътън, астроном от Кардифския универистет в Уелс.
За първи път гравитационните вълни са наблюдавани пряко през септември 2015 г. с американския детектор LIGO, а съобщението за постижението е направено през февруари 2016 г. Това е необичайно скорошно откритие за Нобелова награда, отбеляза АФП. През септември 2017 г. друг инструмент – европейският детектор Virgo също регистрира гравитационни вълни.
Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември – в деня на кончината на учредителя им Алфред Нобел.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com