Опасен въздух в половин България

Share This:


Министерството на околната среда предупреждава, че на места праховите частици са два пъти над нормата заради мъглите и въглищата за отопление. През последните дни над допустимите стойности на прах са измерени в почти цяла Западна и Югозападна България, както и в някои от централните и източните части на страната.
Данните показват, че най-замърсен е въздухът в градовете Перник, София и Благоевград, съобщи Нова телевизия, цитирана от БГНЕС. В тези градове праховите частици са 3 пъти над нормалното. Интензивен трафик по празниците и повишена употреба на дърва и въглища. В комбинация с гъста продължителна мъгла и липса на вятър. Резултатите са налице – опасните прахови частици се задържат задълго на повърхността на земята. „Във всички по-големи населени места се забелязва превишаване на нормата. От два до три пъти и половина”, обясни директорът на дирекция “Мониторинг на околната среда” Валери Серафимов. „Това вреди на дихателната система най-вече. Наблюдаваме увеличаване на броя на пациентите в нашите белодробни кабинети”, коментира пулмологът д-р София Ангелова. Като най-честото оплакване е затруднено дишане. „Контингентът, който е застрашен това са децата, възрастните хора и нашите пациенти с хронични белодробни заболявания”, добави д-р София Ангелова. Под сериозен риск обаче са и хората в активна възраст.
Данните за 2015-та показват, че замърсяването на въздуха е почти целогодишно. „В 35 дни в годината е позволено нормата да бъде превишена. Повечето населени места са преминали тази норма”, отбелязва директорът на Дирекция “Мониторинг на околната среда” Валери Серафимов. Рекордьори са Видин, Плевен и Бургас. Над 100 дни в годината въздухът в тези градове е бил опасно мръсен. Най-добрият съвет, според експертите, е дървата за огрев да се купуват още напролет – за да имат достатъчно време да изсъхнат до зимата. Съветът е и да се ползват въглища, които са по-калорични, с по-малко съдържание на пепел. Най-еколого съобразното гориво е природният газ, казва още Серафимов.
Само преди дни МОСВ напомни на потребителите някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици, които са вредни за човешкото здраве. В страната много голям брой домакинства се отопляват на дърва. Затова директорът на дирекция „Опазване чистотата на въздуха“ Иван Ангелов напомня, че горенето на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици. „Най-добре е дървата да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. Ако обаче това е трудно, хората, които се отопляват с дърва, могат да ги купят през април-май и до началото на зимния сезон (ноември-декември) те вече ще бъдат изсушени значително“, обяснява Ангелов. Нашата препоръка е гражданите постепенно да преустановят практиката да купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон и веднага да ги горят, добавя експертът. Друга важна полза за хората от горенето на сухи дърва е, че те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление. Мъглата също е фактор за задържане на замърсен въздух – тя поема всички отрови от въздуха – дим, прах, серен двуокис. Те се просмукват във водните частици и заедно с азотните съединения и бензиновите пари образуват вредния смог, който се стеле понякога в големите градове. При вдишване в организма влизат отрови и силно се затруднява дишането на хората с белодробни проблеми, отключват се пристъпи на астма. Общопрактикуващи лекари подчертават, че чрез мъглата вирусите проникват по-лесно в организма. Тя може да е предпоставка за заболяване от грип и различни белодробни заболявания. /БГНЕС/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com