Окончателно: “Данък уикенд” влиза в сила със задна дата. 10% облагане за всеки, който ползва служебни вещи, телефони и автомобили за лични цели

Share This:


Всички служебни вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък. Това реши окончателно Народното събрание с въвеждането на така наречения “данък уикенд”.
Без дебати депутатите приеха и с 10% “данък уикенд” да се облагат служебните коли и мобилните телефони. Данъчната основа, върху която ще се изчислява ставката, е различна в зависимост от използваните вещи.
Фирмените активи ще бъдат в три групи – имоти, превозни средства и други. За автомобилите работодателят сам ще решава, в зависимост от изминатите километри, доколко ще се ползват за лични нужди. Дава се възможност и да се избере фиксирано разпределение за ползването 50% за служебни цели и 50% за лични.
За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията “други”, където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се използват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване.
При недвижимите имоти данъчната основа ще зависи от частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота.
Новият данък ще влезе в сила със задна дата от 1-ви януари на тази година. /БНР/


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com