ОД на МВР-Силистра алармира: Има бум на телефонните измами, бъдете внимателни

Share This:


Множество сигнали постъпват всекидневно в дежурната част на ОД на МВР в Силистра от граждани, получили обаждане от телефонни измамници, алармират от крайдунавското вътрешно ведомство. Макар че повечето от хората са разпознали престъпните схеми без да се поддадат, за съжаление не са малко тези, станали жертва на измамниците, допълват още оттам.
Само от началото на месец октомври три жени на възраст от 52 до 73 години бяха измамени, разделяйки се общо с близо 7000 лв. Схемата, приложена при тях, и която придобива изключителна актуалност напоследък е свързана с искане на съдействие от името на полицейски служител за залавяне на телефонни измамници.
Как действат престъпниците? Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначално с жертвата се свързва някой, който прилага класическа схема за измама – например иска пари за лечение на болен, но го прави по толкова груб и очевиден начин, че жертвата да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой. Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващото обаждане от мъж, представящ се за полицейски служител – например комисар или инспектор. Той обяснява, че в района действат измамници и моли за съдействие за тяхното залавяне. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията. Мнимият полицай инструктира жертвата да се прибере незабавно след хвърлянето на парите – обяснява, че ще има престрелка, в която може да пострада. След като изпълнят указанията жертвите напразно чакат да им бъдат възстановени сумите, а някои от тях по-късно идват в полицията, за да си ги търсят.
Криминалисти обясняват, че прилагането на въпросната схема прави разкриването на измамниците още по-трудно. Докато при действащите преди сценарии се е стигало до визуален контакт на жертвата с т.нар. муле, което от своя страна е позволявало да бъде дадено описание на лицето, то с изхвърлянето на парите разпознаването става невъзможно.
Времето, в което жертвата чака „полицията” да се свърже с нея, за да й върне парите – не рядко повече от 24 часа, също дава преднина на извършителите.
Затова за пореден път ОДМВР-Силистра алармира: поговорете с възрастните си близки за телефонните измами – обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.
Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.
Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.
В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с полицията.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com