Общини от област Констанца искат партньори от Силистра за два социални проекта

Share This:


Представители на 4 общини от област Констанца, Румъния, проведоха в областната администрация в Силистра представяне на две проектни идеи, за реализацията на които са им необходими партньори от област Силистра. Във форума участваха областния управител Стоян Бонев и неговите заместници и заместници Младен Минчев и Елена Томова, кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов с представители на екипа си, заместник кметове и ресорни специалисти от администрациите на общините Ситово, Кайнарджа, Алфатар и Главиница.
И двата проекта са свързани със социалната сфера и са по линия на трансграничното сътрудничество между България и Румъния. Предвидено е румънските общини да са водещи, а българските им партньори да получат реципрочна възможност да проведат същите дейности.
За провеждането на проектите са необходими съществуващи социални звена като старчески домове и центрове за възрастни хора и за хора с увреждания, каквито има в почти всички общини от област Силистра. За целта инициаторите от северната ни съседка предстои да пратят допълнителна информация до потенциалните си партньори.
Най-общо идеята е да се даде възможност на хора, включително и в предпенсионна възраст, да бъдат обучени как да обслужват обитатели на подобен род социални заведения – това по единия проект, а от друга страна – да получат умения по специалности, необходими за общността, за да могат да доработват в годините, когато са вече на заслужен отдих след приключване на професионалната кариера.
Завършилите съответните обучителни процеси, съчетани с практика и чрез обмяна на опит между двете съседни страни, ще получат сертификати, удостоверяващи правоспособност за упражняване на съответната дейност. За реализацията на двата проекта ще има подписани споразумения.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com