Общината в Силистра предприе спасителен ремонт на красива дървена скулптура пред местния театър

Share This:


Спешен ремонт на опасната дървена скулптура пред Драматично-кукления театър в Силистра предприе местната община. Намесата идва след многократните сигнали през последните години на граждани и медии, че иначе красивата дървена творба е проядена и застрашава здравето и живота на хората, тъй като бе изгнила в основата си и всеки момент можеше да се сгромоли върху театралните зрители, най-много от които са деца, посещаващи куклените представления.
Самата дървена скулптура бе създадена от вече покойния великотърновския художник Цани Василев през 2006 година по време на честванията на 1900-годишнината от основаването на Силистра. Той дойде в Силистра по покана на общината и превърна намиращия се на същото място ствол на стара топола в красива дървена пластика.
С изобразените в ствола на дървото житни класове и крепостни стени търновският художник пресъздаде основните символи на Крайдунавска Добруджа и Силистра. Още тогава обаче скулпторът предупреди, че за да се запази творението, най-добре е стволът внимателно да бъде отрязан и поставен върху постамент от бетон. Така ще се предотврати естественото му гниене и достъпа до дървото на насекоми и други вредители.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com