НОИ: Пенсионерите намаляват, разходите за тях се увеличават

Share This:


По-малко пенсионери и по-големи разходи за пенсии отчита в изпълнението на бюджета към края на декември Националният осигурителен институт. Разходите на НОИ за пенсии и обезщетения през 2015 г. са около 9.8 млрд. лв., сочат предварителните данни.
От тях 8.5 млрд. лв. са само за изплащане на пенсии, което е увеличение с 271 млн. лв. спрямо 2014 г., пише “Сега”. В същото време общият брой на възрастните хора продължава да намалява, въпреки че миналата година заради спряната пенсионна реформа отново имаше значителен ръст на новите пенсионери. През 2015 г. НОИ е изплащал пенсии на средно 2 177 716 българи, което е с близо 4200 души по-малко спрямо 2014 г.
Причината за по-големите разходи въпреки намаляващите получатели са две – по-високият размер на новоотпусканите пенсии и осъвременяването на сумите по швейцарското правило с 1.9% от миналото лято. С раздадените за Великден и Коледа по 40 лв. добавки към най-ниските пенсии средната пенсия е стигнала 321.78 лв., а без тях е 318 лв. Според разчетите осъвременяването по швейцарското правило от второто полугодие на 2015 г. е струвало малко над 94 млн. лв. За тази година планираното увеличение е 2.5%, което означава 120 млн. лв. повече след юли.
И през 2015 г. НОИ е в преразход с около 140 млн. лв. От 9.8 млрд. лв. за пенсии и обезщетения държавата е дала 4.916 млрд. лв., тоест над половината от нужните средства са дошли от бюджета, а не от осигуровките. Все пак миналата година в НОИ постъпиха с 264 млн. лв. повече от планираните приходи от осигуровки. Според синдикатите една от причините за преизпълнението е, че от началото на 2015 г. бе криминализирано умишленото укриване на осигуровки от работодателите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com