Нови цени и бандероли на цигари и алкохол от 1 януари, следващата година

Share This:


Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2018 г., съобщи министерството на финансите.
Новите образци са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаването им са публикувани в Държавен вестник. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия e 0,013 лв., а за алкохолни напитки – 0,032 лева.
Нововъведение при бандеролите за тютюневи изделия е поставянето на QR код, съдържащ URL линк до уеб-страницата на Министерството на финансите. Кодът е стандартен и може да се прочете чрез смартфон или таблет с всяко безплатно приложение за четене на QR код.
Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2018 г.
Дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и както бюджетът, така и търговците на едро и на дребно няма да понасят загуби от продажбата на акцизните стоки, облепени със стар бандерол. Лицензираните складодържатели трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.
Новите бандероли вървят и с нови цени на цигарите от следващата година. Акцизът за цигарите ще се изчислява по нова формула от догодина.
Промяната предвижда налогът да бъде най-малко 177 лева на 1000 броя цигари. Ставката е съставена от две части – специфичен и пропорционален акциз. Първият е твърда сума за 1000 броя цигари, а вторият е процент от продажната цена. Според изчисленията на управляващите цигарите ще поскъпнат минимално, с няколко стотинки, а според други увеличението ще бъде значително по-голямо.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com