Нови правила за регистрация на автомобили и нови цени на цигарите влизат в сила

Share This:


Новите правила за регистриране на моторните превозни средства влязоха в сила.
Хората, които продават автомобилите си, вече няма да бъдат задължени да представят пред “Пътна полиция” договор за покупко-продажба. Предвидено е да заработи и електронната система за връзка между полицията и нотариусите, а регистрацията ще прави купувачът. Регистрацията след закупуване на кола трябва да се направи в срок от един месец, като до момента няма срок превозното средство да бъде регистрирано.
Правилата важат за регистрирани у нас автомобили и за закупени от чужбина.
Според статистика повече от 350 хил. превозни средства за година сменят своя собственик у нас.

***

По-евтините цигари поскъпват между 15 и 20 стотинки, за сметка на по-скъпите, заради промяната на формулата, по която се изчислява акцизът. Най-масовите, които се търгуват по 5 лева за кутия, вече струват 5.20 лева. С намаляването на акциза за по-скъпите и луксозни цигари кутиите от 7-8 лева, би трябвало да поевтинеят с 20 стотинки, съобщава bTV.
Държавата не може да накара вносителите да свалят цените, а търговците прогнозират, че някои пушачи просто ще се преориентират. От 2018 г. и бандеролите ще са нови.
“Стоките, които са облепени със стар акцизен бандерол, ще могат да се разпространяват в търговската мрежа до изчерпване на количеството, но не по-късно до края на 2018 г.”, заявиха от Агенция “Митници”. От Митниците припомнят, че акцизни стоки стават още тютюните за наргиле, електронните цигари и камъните “шиша”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com