Новите документи за самоличност – най-рано в края на 2017 година

Share This:


Най-рано от края на 2017 година МВР ще започне издаването на новите лични карти с чип. Това съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от Дарик.
Предстои системата за издаване на документи да бъде изцяло подменена, като документите за самоличност вече ще се изработват само в столицата. Заявления ще се подават както до момента, а промяна в цената не е предвидена, обещават от вътрешното министерство.
Изработката на документите за самоличност ще става централизирано за цялата страна, а не както до момента в 30 различни града. По думите на Красимир Ципов 10 милиона лв. годишно ще бъдат спестени чрез новия модел на производство.
“Смятаме, че съсредоточавайки производството на едно място, ще може да бъдат приложени всички мерки за сигурност и надеждност за един най-висок клас производствен процес. Смятаме, че ще бъдат редуцирани средствата за самото производство, като ще има и един по-евтин финансов ресурс по отношение на изграждането, пускането в експлоатация и оперирането с тази централизирана система за персонализация и нейната поддръжка”, каза Ципов.
Засега от МВР не предвиждат новите документи да са с по-висока цена. Въпреки че те изцяло ще бъдат изработвани в столицата, след което транспортирани по места, експресната услуга няма да отпадне, увери Ципов.
“Смятаме, че чрез тази система няма да се затрудни достъпът на гражданите. Те ще могат да подават заявления по места и ще могат да получават по областни дирекции и районни управления готовите документи”, обясни той.
От вътрешното министерство съобщиха още, че от средата на тази година се очаква да стане възможно подаването на заявления за документи за самоличност онлайн, от страниците на МВР.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com