Новата идея на образователното министерство: Съвместно съжителство вместо робство

Share This:


Министерството на образованието и науката предложи “съвместно съжителство” като коректна формулировка на 500-те години турско робство. В новите учебни планове по история се предвижда издателите с пълна свобода да подбират термините, с които да определят дали е имало турско робство или съжителство.
Идеята предизвика бурни спорове в социалната мрежа, както и сред експертите, съобщава Дарик.
Историкът проф. Искра Баева заяви в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия, че за първи път чува термина „съжителство”, използван за това време: „Много е странен. Напомня ми на началото на 1990-те година, когато се появи терминът „турско присъствие”. Още тогава беше измислен не от професионални историци, а от депутатите от ДПС”. По думите на професор Баева приетите термини са „господство”, „владичество”, „робство”.
От своя страна главен асистент Владимир Станев от катедра „Нова българска история” към Софийския университет коментира, че самата дума „съжителство” не е подходяща.
Според експерта по история към Министерство на образованието Радостина Николова в програмата не се влагат определения, а издателите на учебниците сами ще решават дали да използват понятията “владичество” или “робство”. По думите й характеристиката на тази политическа система ще я даде науката: „В историческото пространство, мисля, че отдавна затворихме един спор – присъствие, робство и така нататък. И се наложи един термин, който се използва – владичество”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com