На 1 ноември обявяват тазгодишните носители на националната литературна награда „Елиас Канети”

Share This:


На 31 май изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда „Елиас Канети”, чието седмо издание е през тази година. Наградата е учредена от Община Русе и Международно дружество „Елиас Канети” през 2005 г. по повод 100-годишнината на родения в Русе писател-нобелист Елиас Канети.
Постъпилите предложения тази година са общо 33, като 31 от тях са в раздел „Белетристика“ и 2 – в раздел „Драматургия”.
31 съвременни български белетристи, 12 жени и 19 мъже, ще се борят за престижното отличие. Освен множеството романи, сред предложенията се открива и разнообразие от разкази, както и една повест.
Едни от най-големите издателства у нас – „Жанет 45”, „Сиела”, „Хермес“, „Колибри”, „Фабер”, „Абагар”, са в списъка с изпратилите книги за престижната селекция. 10 са предложенията на издателство „Жанет 45”, сред които е и носителят на НЛН „Елиас Канети” 2013 – Милен Русков с най-новия си роман в два тома „Чамкория”. Сред предложенията на „Жанет 45” са още младият талант Константин Трендафилов със „Затвори сърце”, Ангел Игов – „Кротките” (номиниран за наградата през 2007) и др.
Сред заглавията-конкуренти за награда „Елиас Канети” тази година са още „Камбаната” на Недялко Славов, „Орлов мост” на Владимир Зарев, „Печатарят” на Силвия Томова – Палашева, „Пушачът” на Георги Николов, „По следите на думите” на Йордан Хаджиев и др. Нашумелият Момчил Николов е едно от предложенията на „Сиела”, наред с „Кладенецът” на Веселина Седларска и „Аз още броя дните” на победителя от телевизионното предаване „Ръкописът” – Георги Бърдаров. Иван Станков, който беше номиниран за наградата в миналото издание през 2015 година, сега участва с интригуващото заглавие „Улици и кораби. Gm”.
Големият победител от конкурса през 2015 беше Христо Карастоянов с романа „Една и съща нощ”. Тогава не бе присъдена награда за драматургия, а тази година в битката влизат двама – Елена Алексиева с „Жертви на любовта” и Сава Василев с неговия „Капан за дребни хищници и други човешки животни”.
Предстои сформирането на 7-членна комисия, назначена със заповед на кмета на Община Русе, която ще определи номинираните и носителите на НЛН „Елиас Канети” 2017. Съгласно регламента на наградата в състава на комисията влизат: двама литературни критици; един театрален критик; изтъкнат български автор, носител или номиниран за НЛН „Елиас Канети”; един представител на Международно дружество „Елиас Канети”; един представител на ОбС – Русе, посочен от Постоянната комисия по култура, както и един представител на Община Русе.
По традиция, имената на номинираните и победителите ще бъдат оповестени на тържествена церемония – концерт, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Статуетката – бронзова фигура, изработена от скулптора Мая Кубратова, се придружава от диплом и парична награда в размер на 5 000 лв. за белетристика и 2 000 лв. за драматургия.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com