На над 90 000 деца у нас са поставени силанти от 2011 година насам, стана ясно след Кръгла маса в Силистра

Share This:


Националният координационен съвет на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в България, съвместно с Български зъболекарски съюз, Министерство на здравеопазването и регионалния координатор на програмата в област Силистра д-р Мария Димитрова, проведе в Силистра кръгла маса за обявяване и обсъждане на дейностите, предвиждани до края на 2017 година. В нея по покана на организаторите участва областният управител Ивелин Статев, а община Силистра бе представена от Денка Михайлова – зам. кмет по хуманитарните дейности.
Актуалният повод за форума е стартиралата официално на 15 септември кампания за поставяне на силанти на деца от 5 до 8-годишна възраст. Става дума за т.нар. запечатване със специална паста на емайла само на 6-ия от постоянните зъби на децата, което е безплатно за родителите и продължава до 20 ноември 2017 г. в цялата страна.
Гости на кръглата маса бяха д-р Николай Шарков – председател на БЗС; д-р Борислав Миланов – главен секретар, и д-р Виктория Жекова – национален координатор на националната програма. Те беседваха с 8-те стоматолози от общините в Област Силистра, работещи по Програмата, както още с директори на учебни заведения, представители на родителски настоятелства, граждани и журналисти.
На проведен предварително брифинг стана ясно, че от бюджета на държавата е заделена сума от 1 млн. лева за силанизация на 20 хил. деца. В кампанията участват около 500 стоматолози от цялата страна. За отбелязване – миналата година в област Силистра през кабинетите на стоматолозите по тази програма са минали 289 деца, съобщи д-р Мария Димитрова.
Като практика в развитите страни в Западна Европа силанизацията е започнала в началото на 70-те години на миналия век, а в България се провежда от 8 години насам, тъй като началото й е през 2009 г. Според статистиката за този период са обхванати 76 хил. деца в посочената възрастова група (5-8 г.), като истинските резултати се регистрират, когато навършат 15-16 г.
Кампанията за силанизиране е единствената в сферата на опазването на здравето на децата в България, която работи неизменно от създаването си досега, още повече, че тя се осъществява с информираното съгласие на родителите.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com