Националната здравна карта: Какво ще се случи?

Share This:


От 38 334 активни болнични легла в страната, над 3000 са излишни, показва първоначалният вариант на националната здравна карта, която бе изготвена по идея на здравния министър Петър Москов, съобщава Дарик /dariknews.bg/
След като картата влезе в сила обаче няма да се закриват всички излишни болнични легла. Част от тях ще бъдат трансформирани в легла за продължително лечение. При представянето на картата здравният министър бе категоричен, че общопрактикуващи лекари и педиатри няма да се съкращават.
Педиатрите в България са с 405 по-малко от необходимите, за да задоволят реалните нужди. Общопрактикуващите лекари пък са с 437 души под необходимото, показва проектът за Националната здравна карта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Това означава, че лични лекари и педиатри няма да се съкращават, а ще се търсят начини да се стимулира увеличаването на техния брой.
Според картата страната ни има остър дефицит на лекари в доболничната помощ, заради което не се предвижда нито тяхното намаляване, нито намаляване на броя на заведенията за доболнична помощ.
Министър Москов застана зад идеята на Българския лекарски съюз да се увеличат средствата в доболничната помощ за прегледи, специализирани изследвания и направления, като обеща с 40 млн. лв. повече за целта тази година.
Според министъра при допълнителното финансиране вече направленията за специалист би трябвало да стигнат.
Съвсем различни са изводите, които представя здравната карта, свързани с болничната помощ. Оказва се, че 3000 легла за активно болнично лечение са излишни. На този етап не може да се каже, че те ще бъдат закрити, тъй като се очаква голяма част от тях да бъдат преструктурирани спрямо нуждите за населението, най-вече за продължително лечение.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com