НАП-Силистра: На 31 март приключва срокът за деклариране и плащане на данъци

Share This:


Данъчният срок изтича в последния ден на месец март, съобщават от крайдунавската данъчна институция. Оттам припомнят, че този ден е определен от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) като последен срок за подаване на 4 вида годишни данъчни декларации (ГДД) и за внасяне на съответния данък.

Това са:

1. Подаване на годишна данъчна декларация и внасяне на дължимия годишен корпоративен данък за предходната година.
2. Подаване на годишна данъчна декларация и внасяне на дължимия данък за предходната година от бюджетните предприятия.
3. Подаване на ГДД и внасяне на дължимия данък за предходната година от лицата, извършващи морско търговско корабоплаване, които за дейността си от опериране на кораби вместо с корпоративен данък се облагат с данък върху дейността от опериране на кораби.
4. ГДД и внасяне на дължимия данък върху помощните и спомагателните дейности по смисъла на Закона за хазарта за 2015 г. от организаторите на хазартни игри.
5. 31 март е и крайната дата, до която по сметката на централния бюджет трябва да постъпят вноските от данъка върху разходите, дължим за предходната година (2015 г.)

Законът за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) определя 31 март като краен срок за подаване на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ по електронен път (с ПИК или с електронен подпис) за доходи, придобити през 2015 година, с цел ползване на отстъпка от 5 на сто върху дължимия по декларацията данък.

***
Броени дни остават за ползване на 5% отстъпка от дължимия данък от физическите лица

Броени дни остават, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по декларацията си. Отстъпката се ползва от всеки, който подаде декларацията си за облагане на доходите от миналата година до 31 март тази година по електронен път, но само, ако към този момент няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Друго необходимо условие за ползване на отстъпката е в срок до 30 април да се внесе целия размер на дължимия по годишната декларация данък за довнасяне. От НАП съветват всеки клиент, който подава подоходна декларация с ПИК или електронен подпис, предварително да провери онлайн за неплатени стари задължения, за да ползва данъчната отстъпка.
Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата или да се подадат на място в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер. Документите могат да се подадат и на място в офиса на НАП.
Срокът за подаване на данъчните декларации за облагане на доходите за 2015 г. изтича на 3 май 2016 г. (30 април е в събота, а 2 май е почивен ден – Великден). В същия срок трябва да бъде заплатен и дължимия данък за довнасяне. Всички данъци се плащат по една банкова сметка. При превод на пари към бюджета се попълва код за вид плащане – 11 00 00 „Данъци и други приходи за централния бюджет“.
Информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки можете да получите от сайта на НАП www.nap.bg. Телефонни консултации се правят с обаждане на тел. 0700 18 700, на цената на градски разговор.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com