Напусна ни Стефан Стайчев – актьор и дългогодишен директор на Силистренския театър

Share This:


Напусна ни Стефан Стайчев – актьор, режисьор и драматург, театрален директор. Това съобщиха от Драматично- кукления театър в Силистра.

Стефан Стайчев  е роден на 11 март 1939 в София.

Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър „София“ (1966-1970)`, после актьор в театър „София“.(1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор.

Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина.

Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър , това е на неговата пиеса „Свободно място във влака“, играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла “Ангели-чудовища“ от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като „Рисунки през август“, „Цар Симеон“, „Златният век“, получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена „Елате ни вижте”/ Кирил Топалов/, „Направи нещо, Мет!”/Азис Несин/. И за двете театърът получи наградата „ИКАР” за сценография на САБ-2001 г. 

Поклон пред паметта му!


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com