Над 40 000 ученици са напуснали България за 6 години

Share This:


Над 41 000 ученици са напуснали страната през последните 6 години. Данните са на работодателите, които събраха отговорните институции на кръгла маса на тема бизнес и висше образование. По време на срещата Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска изцяло нов модел на финансиране на висшето образование в държавните висши училища. От организацията настояват за незабавни мерки за сътрудничество и координация между бизнеса и системата на висше образование.

Новият модел на финансиране на висшето образование трябва да доведе до по-голяма заетост в страната на завършилите държавна поръчка, смятат от АИКБ. Затова от асоциацията настояват да бъде изменена и подобрена системата за кредитиране на студентите. Освен това младежите от дефицитни специалности може да бъдат стимулирани с допълнителни стипендии за издръжка. 

Председателят на АИКБ Васил Велев акцентира върху острата нужда от кадри за икономиката. “Административните прегради са плевели, които непрекъснато трябва да бъдат почиствани. Реформа в образованието е наложителна”, категоричен бе Велев.

От бизнеса отчитат, че местата за първокурсници във вузовете са повече от абитуриентите и е налице девалвация на висшето образование. Освен това 50% от висшистите се реализират на работни места, за които не се изисква висше образование. Велев бе категоричен, че план приемът трябва да се съкрати поне с 1/3 и то в близките години. Според него хуманитарните специалности са твърде много, а в същото време сме се превърнали в инкубатор на човешки ресурси за чужди икономики. Инженерните специалности имат нужда да бъдат реабилитирани заради недостиг на инженери, изтъкна председателят на АИКБ. Над 50 000 души годишно губи икономиката като работна сила заради демографската криза. Затова бизнесът настоява за спешни мерки за справяне с проблема.

Министърът на образованието Красимир Вълчев все пак отчете добро сътрудничество с бизнеса. Според него компаниите могат да подпомагат студентите на по-ранен етап срещу работно място и бъдеща реализация.

Председателят на образователната комисия в парламента Милена Дамянова пък заяви, че именно бизнесът може да убеди децата, че стругар не е човек с каска и мръсни дрехи. По думите й се подготвят промени, които да направят ефективно въвеждането на дуалната система. Освен това трябва да се решат споровете за трудовия договор на децата в дуалната система и дали да ползват отпуск.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com