Музеят в Силистра стартира дарителска акция за събиране на артефакти и снимки от историята на града до 1960 година

Share This:


34 неизвестни досега снимки, проследяващи битката край Тутракан през Първата световна война са получени в Регионалния исторически музей в Силистра, в рамките на започнатата от музея дарителска акция „Искри от миналото – светлина за бъдещето”.
Също неизвестна досега брошура на Педагогическото училище „Кратко ръководство за употреблението на препинателните знакове” е сред ценните находки при дарителската акция. Интересно е и разпятието в стъкленица, изработено през 1917 година от войника от Трета българска армия Ангел Великов от с. Летница, подарено от проф. Евтимия Стефанова.
В рамките на дарителската акция ще се събират артефакти от историята на Силистра и Добруджа – стари снимки, документи, пощенски картички, пликове, книги и вещи до 1960 година, традиционно народно облекло и обреден реквизит, инструменти, свързани с народните занаяти, образци на градскатта култура до 1944 година, оръжие и вещи, свързани с войните, произведения на изкуството, образци на църковното изкуство и църковна утвар, лични спомени за важни събития от национално и местно значение.
Дарителската акция започва от този месец и ще продължи до 30 септември. В навечерието на Деня на народните будители ще бъде открита изложба, а дарителите ще получат свидетелства за дарение и плакети.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com