Момчил Неков: В България трябва да въведем означението „планински продукт”

Share This:


България може да е една от първите страни в ЕС с въвеждане на термина „Планински продукт“. Това заяви днес евродепутат Момчил Неков по време на публична дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково. Дискусията бе част от Зимен празник “Белица-Семково-2018”,  който се проведе днес в курорта “Семково” под патронажа на кмета на Община Белица – Радослав Ревански.

„Регионът ни е уникален, 40% от територията на България е с планински и полупланински релеф и страната ни трябва да се възползва от възможността  да въведе термина „планински продукт”. Българските сирене, мед, билки, месни продукти, произведени в планински райони са потенциални носители на престижното означение“, заяви Неков.

„Днес се обръщам с призив да задействаме българските институции и да бъде въведено означението „планински продукт”, което може да подпомогне развитието на планинските райони у нас“, каза Момчил Неков.

Той изтъкна, че въвеждането на подобен тип означения ще даде на продуктите  видимост, гаранция за качество и произход, възможност за финансиране по линия на ОСП и ПРСР, с което да се даде допълнителен тласък за местното производство.

Момчил Неков е инициатор за въвеждане на означението „планински продукт” в България. Целта е изготвяне на Проекто-наредбата за прилагане на термина за качество „планински продукт”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com