Министерството на здравеопазването спря парите за първа линия? (обновена)

Share This:


В петък в следобените часове се появи информация, че Министерството на здравеопазването спира изплащането на 1000 лева на медицинския и немедицинския персонал на болниците. Тази информация беше съобщена първо в сайта “Право и здраве”, зад който стои Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Председател на ЦЗПЗ е д-р Стойчо Кацаров.

В информацията се казва, че:

Решението влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2021 година. На болниците е указано също да върнат получените, но неизплатени до момента на персонала суми.
В писмото се казва, че допълнителните възнаграждения за персонала, пряко зает с лечението на болни с Ковид ще се извършва от НЗОК.

От началото на тази година, НЗОК ще превежда на болниците суми за възнаграждения на лекари, сестри и санитари в размер съответно 600/360/120. Тъй като това е брутна сума, нетният доход, който ще получи всеки от медицитее приблизително наполовина – 300/180/60. Това е доста по-малко от получаваните до сега нето 1000 лева от всеки от тях.
Здравното министерство дава обещание, че от месец март ще възобнови плащанията на въпросните 1000 лева, но вече през бюджета на здравната каса. Това, обаче ще изисква промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 година, каквито до този момент не са внесени в Народното събрание, както и последващо изменение на НРД.

Писмото, с което се уведомяват болниците за спиране на парите не касае РЗИ и другите служители на държавната администрация, получаващи и до сега също по 1000 лева за първа линия. Предполагаме, че те ще продължат да ги получават без прекъсване и за тях средствата от бюджета са осигурени.

Парите за първа линия през миналата година бяха пренасочени от Европейските фондове. За малко повече от 6 месеца бяха усвоени 105 милиона – 75 милиона лева от болниците и 30 милиона от РЗИ и друга държавна администрация. В самия край на година – ноември и декември по 1000 лева за първа линия получиха и личните лекари, а медицинските центрове и ДКЦ по 30 000 лева. Засега няма официална информация дали те ще получат някакви суми след 1 януари тази година.”

По-късно през деня, след като информацията беше публикувана в голям брой сайтове и се разпространи в интернет пространството, от Министерството на здравеопазването опровергаха информацията в изрично прессъобщение.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com