МЗ слага край на ТЕЛК-тормоза върху необратимо болните пациенти

Share This:


Здравният министър  Стойчо Кацаров се е заел да прекрати една несправедливост, която тормозеше необратимо болните пациенти години наред. Става дума за освидетелстването пред ТЕЛК на всеки три години.

В интервю за “Право&Здраве”, Кацаров съобщи, че е разпоредил да бъдат изготвени промени в Наредбата за медицинска експертиза, които ще бъдат публикувани за обществено обсъждане до края на седмицата.

Ще се промени именно текстът за валидност на оценката при трайно болни пациенти, които няма как да се подобрят.

Хората с увреждания настояват за това от години, битка за това води отдавна и омбудсманът на държавата.

Според действащите в момента разпоредби  хората с необратими заболявания, които няма как да се подобрят, са принудени да се явяват на всеки три години на преосвидетелстване за ТЕЛК, защото това е максималният срок за валидност на оценките. Омбудсманът Диана Ковачева написа писмо до здравния министър и го призова да въведе пожизнен срок на трайно намалената работоспособност за всички случаи, при които водещото увреждане е необратимо. Според омбудсмана е редно и всички необходими документи за ТЕЛК да могат да се подават по електронен път. В момена гражданите, които подлежат на освителестване и преосвидетелстване, минават през въртележка с разнясане на книжа на няколко места.

Пред “Право&Здраве” служебният министър Кацаров не навлиза в детайли за промените, които ще бъдат предложени. Той не изключва възможността да остане министър на здравеопазването и в редовен кабинет, стига да има воля за реформи. “Винаги съм казвал, че мога да се ангажирам за извършване на реформа, ако има съгласие за такава. Ако няма съгласие за реформи, няма какво да правя в МЗ”, е коментирал Кацаров на въпрос стои ли пред него вариант за дълъг мандат. 


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com