МВР: Бежанците идват, местата свършват

Share This:


Ако тенденцията се запази, то само след две седмици, властите ще бъдат принудени да търсят нови места за временно настаняване на мигранти, които вече са влезли на наша територия
Ситуацията с мигрантския натиск у нас е на път да ескалира в средата на месец септември. Мигрантските центрове, които са към МВР, вече са препълнени, бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците имат капацитет да поемат още около 1100 мигрант, а потокът на бежанци остава устойчив. Това сочи регулярният отчет на МВР за мигрантския натиск, предаде БГНЕС.
645 чужди граждани са задържани на територията на страната за периода 25 август – 01 септември.
Данните показват, че през последната седмица на август няма промяна на мигрантския поток, спрямо средата на миналия месец, когато за период от седмица бяха задържани 650 лица. Задържането на по-голямата част от мигрантите миналата седмица е станало при опит да напуснат България по посока Сърбия. Установени са 482 лица на българо-сръбската граница. От началото на годината у нас са установени общо 12 341 мигранти.
Ситуацията с бежанските центрове обаче продължава да се влошава,
става ясно от статистиката на Държавна агенция за бежанците към Министерския съвет. Само за последната седмица в бежанските лагери са настанени нови 532 лица, което е ръст от 10%. ДАБ има капацитет да поеме до 5130 мигранти, а към момента в бежанските центрове се намират 4061, което 79% заетост.
Ако тенденцията се запази, то само след две седмици, властите ще бъдат принудени да търсят нови места за временно настаняване на мигранти, които вече са влезли на наша територия.
Почти половината от настанените в центровете на Агенцията за бежанците са от Афганистан, 20% са от Ирак и 18% от Сирия.
По данните на ДАБ извън бежанските центрове, на собствена издръжка, се намират 412 души.
Ситуацията с домовете за временно настаняване, които са към Дирекция “Миграция”, продължава да се влошава, сочат и данните на МВР. Към момента капацитетът на заетост е 154% или при възможност да поемат 940 лица, в тях се намират 1446 души, като само последната седмица са били настанени още 102 лица.
За последните седем дни, българските власти са успели да върнат обратно едва 23 незаконно пребиваващи граждани, от които петима са върнати на Турция.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com