Малките коли са много по-опасни при ПТП

Share This:


Безопасността на съвременните автомобили се е увеличила значително в сравнение с техните предшественици. Модерните сплави и зоните на планирана деформация правят каросериите на съвременните коли по-здрави, а последните системи за безопасност помагат да се избегнат сблъсъци или да се намали рискът от сериозни наранявания. Но има и един друг фактор – размера на колата.

Експерти от IIHS проведоха проучване, в което се опитаха да разберат защо жените се нараняват повече от мъжете при инцидент на пътя. Статистиката показва, че вероятността за смърт при жените, вследствие на ПТП е с 28% по-висока, а вероятността от сериозни наранявания е по-висока с до 73% в сравнение с мъжете. След анализ на данните експертите установиха, че тази разликата се дължи на желаните типове автомобили от двата пола.

Вицепрезидентът на IIHS Джесика Гермакян казва по повод на проучването, че жените са по-склонни да избират малки коли, а при тях вероятността от по-сериозни наранявания е значително по-голяма. Също така, отново заради малките размери на автомобилите, жените са 2.5 пъти по-склонни да наранят краката си. Експертите вярват, че благодарение на това проучване ще се увеличи безопасността в малките автомобили от следващите поколения.

Източник: https://fakti.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com