Кремиковският манастир започна да събира спомени и истории, свързани с дядо Добри от село Байлово

Share This:


Кремиковският манастир събира спомени и истории, свързани с личните срещи на хората с дядо Добри от село Байлово, съобщава БНР. Целта на инициативата е добрите дела, извършени от „Тихия ангел“, както бе наричан покойният праведник, да не бъдат забравени. Събраните и систематизирани свидетелства ще бъдат предадени на Църковната власт, която ще проучва живота на покойника.
Миналия месец в Светия Синод постъпи официално искане от страна на духовници, които предложиха добрият старец да бъде канонизиран за светец.
Кремиковският манастир е бил едно убежищата на покойния дядо Добри, където той намирал покой и топлина. Игуменът на манастира протойерей Серафим Янев счита че споменът за праведника може да послужи като урок за следващите поколения.
Изискването е историите да бъдат изпращани в писмена форма по пощата, а не по имейл, за да се удостовери истинността им. Изпращат се на адреса на Кремиковския манастир в столицата.
Протойерей Янев споделя мнението на духовници и православни християни, които предложиха дядо Добри да бъде канонизиран за светец, вярвайки, че той е добил святост още преди смъртта си.
Според църковната традиция след земната кончина на благочестив човек се пристъпва към изследване на живота му и неговите дела с цел събиране на достатъчно убедителни свидетелства, които да покажат наличието на белезите на святост, обясни богословът доц. Костадин Нушев.
Решението дали тези свидетелства са достатъчно убедителни и може ли този християнин да бъде причислен към определена група светци се взима от Светия Синод. Преди да изготви своето окончателно становище той назначава специална комисия, която изследва събраните данни и прави предложение пред църковните власти, обяснява доц. Костадин Нушев.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com