Компютър нарисува нова картина на великия Рембранд

Share This:


Екип от технолози получи с триизмерно принтиране картина в стила на великия холандския художник Рембранд, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.
Портретът е създаден, след като съществуващите творби на Рембранд са анализирани от компютър. Новата картина е замислена така, че да прилича възможно най-много на произведенията на майстора, но в същото време е оригинална. След това е принтирана триизмерно, за да има същата текстура като маслена.
Компютърът е имал задача да направи портрет на мъж от европеидна раса на възраст между 30 и 40 години, с мустаци и брада, бяла яка и шапка, гледащ надясно.
“Установихме, че с някои вариации в алгоритъма, космите, например, могат да бъдат разпределени различно”, каза директорът на проекта Емануел Флорес. Хората обаче не са взели решението какъв да е окончателният вид на портрета. Те са избрали алгоритмите на базата на ефикасността и са оставили компютъра да получи крайния резултат.
“Целта ни беше да направи машина, която работи като Рембранд”, каза Е. Флорес. „Така ще разберем по-добре какво прави шедьовъра шедьовър. Въпреки всичко не мисля, че можем да заместим Рембранд. Рембранд е уникален”.
Двегодишният проект “Следващият Рембранд” е реализиран от финансовата фирма на “Майкрософт” Ай Ен Джи, технологичния университет в Делфт и два холандски музея – Маурицхойс и Рембрандхойс.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com