Комисията за защита на конкуренцията разследва злоупотреба с господстващо положение при горивата

Share This:


Комисията за защита на конкуренцията разследва злоупотреба с господстващо положение и картелни споразумения за бензин и дизелово гориво, съобщи БНР.
От Комисията съобщават, че са забелязали идентичност в ценовата политика на пазара на търговия на дребно на горивата, прилагана от дружествата “Шел“ “Ромпетрол“, “Еко“, “ОМВ“, “Петрол“, “НИС Петрол“ и “Лукойл България”. Оттам добавят, че дружествата задържат продължително време високи цени при продажбата на дребно, както и че липсва навременна и адекватна реакция спрямо понижението на цената на едро и производствената цена. От КЗК смятат, че това би могло да е в резултат на антиконкурентни практики – картелни споразумения.
Огромно оскъпяване на горивата по бензиностанциите у нас в период, когато бяхме свидетели на масовото поевтиняване на петрола на международните пазари и при това синхронизирано от няколко търговци е установил анализът на КЗК. Тенденцията в ценообразуването е открита, след като регулаторът получи правото от началото на тази година за целите на своите проверки да ползва и осигурителна, и данъчна информация.
“В предишни периоди трите пазара са се движили в симетрия, движили са се в синхрон. Сега обаче участниците на пазара задържат изключително високи цените на дребно, като се отваря един марж, отваря се ножицата на печалба и фактически основната част от печалбите отиват в крайните търговци, търговците на дребно. Това за нас е доста сериозна индикация за координирано поведение между тях и за наличие на забранени споразумения, това, което е известно на публиката като картел”, посочи говорителят на комисията Марио Гаврилов.
Срещу “Лукойл Нефтохим България” Комисията започва проверка и за злоупотреба с господстващо положение, защото е установено, че компанията продава на вътрешния пазар по-скъпо отколкото навън:
“Това би могло да се обясни, ако българският пазар представляваше една скромна част от пласмента на продукцията на Бургас, но напротив, оказа се, че българският пазар има най-сериозен дял в пласирането на продукцията на “Нефтохим Бургас”. Вероятно става въпрос за извличане на икономически ползи с непазарни средства и стартираме това производство срещу “Лукойл Нефтохим Бургас”, каза още говорителя на КЗК Марио Гаврилов.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com