Любопитно: Колко трае 1 секунда?

Share This:


Международен екип от учени, ръководени от американския Национален институт по стандарти и технологии, успя да синхронизира два атомни часовника още по-точно в стремежа да бъде предефинирана секундата, съобщи в-к “Индипендънт”, цитиран от БТА.
“Ако искаме един ден да предефинираме секундата, така че да се основава на оптичен стандарт, а не на микровълнов, трябва да можем да свържем най-добрите часовници в света”, заявиха учените.
Продължителността на секундата не е променяна почти 50 години, но заради все по-голямата точност на оптичните часовници учените искат да го направят.
Учените успяха да синхронизират два часовника на разстояние 12 км до една квадрилионна от секундата – нова стъпка в процеса на историческа промяна на продължителността на основната единица за време. Със специален лазер те успяха да накарат единия оптичен часовник да показва почти същото време като другия.
Техниката е толкова точна, че отчита нищожното поклащане на сградите при измерването. Атмосферните промени също могат да променят времето, през което светлината пътува между два часовника със стотни пикосекунди (пикосекундата е една трилионна част от секундата). Това може да изглежда без значение за обикновените хора, но е голямо постижение в създаването на по-добри часовници.
Заради увеличаващата се точност на оптичните часовници учените обмислят да предефинират секундата, макар и разликата да е труднозабележима.
С уточняването на продължителността на секундата прецизността на GPS системите ще стане до няколко сантиметра. Предефинирането ще е полезно и за компютризираните финансови мрежи и електропреносните мрежи.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com