Кои песни побъркват шофьорите?

Share This:


Песните на Калвин Харис, Бритни Спиърс, AC/DC и Боб Марли са най-опасни за шофьорите, защото ритъмът им предразполага към по-високи скорости и нарушаване на правилника, съобщи в. “Дейли мейл”, цитиран от БТА. Всеки десети шофьор катастрофира или попада в рискова ситуация заради музиката, която слуша в автомобила.
Психологът д-р Саймън Мур изследва шофьори на възраст от 17 до 25 години по поръчка на застрахователната компания “Мор ден”. Той установи, че бързата музика – със 130 или повече удара в минута, предразполага към по-високи скорости и нарушения, защото влошава реакциите и способността за взимане на решение.

Високотехнологичните екстри объркват много шофьори

Твърде бавната музика обаче също не е подходяща в автомобила. Тя влошава шофирането и човек преценява по-зле времето. Най-подходяща за слушане от шофьорите е музиката с около 50-80 удара в минута. Тази “златна среда” наподобява на ритъма на човешкото сърце. Инструменталните парчета също са за предпочитане, защото текстът може да разсее. Звукът в автомобила трябва да е до 107 децибела, отново за избягване на разсейването. Ако шофьорът не харесва песента, концентрацията му може да намалее.

Тъжната музика предизвиква положителни емоции

Една трета от интервюирани катастрофирали шофьори, които по време на инцидента са слушали музика, са казали, че са слушали рок, още една трета – поп, а 19 процента – денс.
Освен Калвин Харис, Бритни Спиърс, AC/DC и Боб Марли, много разсейващи са Linkin Park и Pendulum.
Сред слушаните песни по време на катастрофа са Back in Black от AC/DC, Numb на Linkin Park, Toxic на Бритни Спиърс, We Found Love на Калвин Харис, This Is Love на Боб Марли.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com