КНСБ: Силистра е сред регионите с най-малки заплати и нископлатени работници

Share This:


Едни от най-нископлатените работници са във Видин, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Силистра, където размера на средната работна заплата е около 600 лв. Това е близо до необходимата сума за издръжка на живот от 557 лв и 55 стотинки. Това сочат данните от изследване на КНСБ за издръжката на живот през първото тримесечие на 2016-та.
Около 558 лева на месец са нужни на човек от четиричленно семейство, за да покрива разходите си за храна, услуги и битови сметки, посочва още изследването.
На годишна база стойността на издръжката е намаляла, основно заради задържането на ниските цени на горивата и по-ниските цени на месото, млечните продукти и яйцата. Според изследването линията на бедността през посочения период е 296 лева, като 2 милиона и 200 хиляди души у нас живеят с доход под тези пари.
Общо около 48 процента от домакинствата у нас разполагат с доход на човек, между линията на бедността и нормалните средства за издръжка. Въпреки поевтиняването на горивата, месните и млечни продукти и яйцата и въпреки ръста от почти 9 процента на средната работна заплата, доходите продължават да са прекалено ниски и икономиката ни няма устойчивост – а именно необходимостта от стимулиране на вътрешното потребление.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com