Клас “прослужено време” не е дискриминация, реши КЗД

Share This:


Комисията за защита от дискриминация реши, че клас “прослужено време” не е дискриминационна практика.
Решението на Комисията е взето след разгледан сигнал, подаден работодателските организации. Според тях “прослужено време” е несправедливо към по-младите работници. Припомняме, че бизнесът поиска премахване на добавките за стаж така, както бяха отменени допълнителните възнаграждения при държавните служители.

КЗД е разгледала становищата и на Министерски съвет, на министъра на труда и социалната политика и на синдикатите.
Становищата им сочат, че аргументите на работодателските организации не могат да бъдат подкрепени и дискриминация няма.
По мнение на социалния министър индивидуалните характеристики на работната сила са важен фактор за реализиране на висока производителност. Това е причина да се отчитат и при формиране на трудовото възнаграждение.

За да има дискриминация трябва да има неравенство. По същество допълнителното трудово възнаграждение е създадено в съответствие с принципа за защита на труда, отразен в Конституцията, се казва в позицията на Комисията.
Тя счита, че разпоредбата на чл. 12 от “Наредбата за структурата и организацията на работната заплата” не представлява нарушение на забраната за дискриминация и не създава предпоставка за дискриминация на работниците и служителите по признак “възраст”, “лично и обществено положение”.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com