Капсула на времето намериха в Разград

Share This:


 “Здравей, бъдещо поколение. Пишат ти хората от 70-те години на 20-и век”, гласи обръщението в текста от преди 43 години, зазидано в стената на бивша шивашка фабрика “Хърсате” в Разград.
“Днес, първи август 1975 г. ние празнуваме 25-годишния юбилей на нашето предприятие. В името на тази радост, ние се обръщаме към теб, бъдещо поколение. Ние искаме да ти завещаем нашата сила, нашата обич, нашата вяра и дързост! Не забравяй, че трябва да живееш и твориш в името на този народ, който те е родил и откърмил!…Сега е твоят ред! Бъди щастливо поколение, и на добър час!”, се казва още в завета към поколенията.

Посланието е оставено по повод 25-годишнината на шивашката фабрика, тогава под името ДПП “Васил Коларов”, поясни 75-годишния Иван Тодоров, зазидал бутилката, който също присъства на събитието. Той посочи, че през 1975 г. работел в предприятието като началник производство, бил и председател на профсъюзната организация.

Капсулата с послание към поколенията, беше отворено от областния управител Гюнай Хюсмен. Той бе поканен лично от новия собственик на сградата – предприемачът Бойко Обретенов, който превръща неизползваемата през последните години постройка в центъра на Разград в жилищен блок. Обретенов обясни, че мястото, откъдето бе извадена капсулата, е открито от работници при извършване на ремонтни дейности.

Предприемачът Бойко Обретенов обяви, че свитъкът със “Завета на поколенията” ще бъде предаден в Регионалния исторически музей в Разград.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com