Как колекторски фирми подвеждат длъжниците?

Share This:


Колекторски фирми у нас подвеждат длъжниците. Сигналът за това е на Асоциацията за защита на потребителите, сезиран е и обмудсманът.

Фирми за събиране на дългове подвеждат длъжници да подписват споразумение за признаване на дълг, което ще им донесе финансови облекчения.

Хората обаче не са предупреждавани, че с това подписване 10-годишната давност, която е в сила за парични вземания от физически лица, започва да тече отначало, предаде БНТ.

От Асоциацията за защита на потребителите твърдят, че това е честа практика.

“Това става по много подъл начин. Просто ги убеждават, че ако подпишете само днес и само сега, вашият дълг може да намалее. В много случаи потребителите плащат дълга си, без да имат съдебно решение”, заяви председателят на Асоциацията Пейо Майорски.

Мъж от Благоевградско, който пожела анонимност, разказа по телефона и за друга практика на колекторските фирми. В неговия случай, който не е единичен в областта, те освен главницата на дълга са събирали и лихвите.

Често банките, за да си върнат парите, се отказват от лихвите. Колекторски компании обаче, щом изкупят необслужваните кредити, искат от длъжниците цялата сума заедно с лихвите.

А това, че потърпевшите отказват да застанат пред камера, от Асоциацията обясниха по следния начин. “Повечето хора се страхуват от физическа разправа. Те са от малки населени места и там хората се познават добре. Другата причина е, че голяма част от хората, изпаднали в несъстоятелност или неплатежоспособност, се притесняват да се разкрият, за да не бъдат критикувани от своите близки”, допълни Майорски.

От потребителската Асоциация ще сезират за злоупотребите Комисията за защита на потребителите.

“С получаването на сигнала ще извършим проверка. Потребителите трябва да бъдат много внимателни, когато подписват такива документи и друг важен съвет – ако нямат документи, а биват търсени от колекторска фирма, нека да изискват писмена кореспонденция, не само разговор по телефона. Много често по телефона се говори едно, а след това документите, които се подписват, са други”, обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

БНТ потърси позицията и на Асоциацията на колекторските агенции в България. От там обаче отказаха коментар, без да посочват каквито и да е мотиви за това.

Как да се урегулира дейността на колекторските фирми и тя да стане напълно ясна за потребителите? Според експерти начинът за това е да се изработи закон, който да изисква регистрация на всички компании, които събират дългове, като се провежда точен мониторинг на дейността им.

Източник: dnes.bg


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com