Как в Силистра се готвят за изборите в неделя

Share This:


Една от широко дискутираните теми с наближаването на парламентарните избори тази неделя е гласуването на поставените под карантина или в изолация лица. До миналата седмица в много от общините все още нямаше желаещи, които да бъдат членове на подвижните секционни комисии, които ще обслужват избирателите в изолация и в Covid отделенията. 

Снимка: Незабравка Кирова, БНР

Над 1800 са членовете на секционните избирателни комисии в Силистренско. Днес техният брой предстои да бъде финализиран, с назначаването на лицата, които ще обслужват мобилните секции, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Силистра Мариана Чобанова.

4 ще са подвижните секции в Силистренска община. Две подвижни секции ще има и в Тутракан – една за болницата и една за общината. В Дулово ще има в болницата, а в Алфатар – за града и общината. Става въпрос за избирателни комисии, които ще обслужват избиратели под карантина. Извън Covid ситуацията е практика подвижни секции да има в домове за стари хора и други социални заведения.

Районната избирателна комисия е взела решение мобилните комисии да се състоят от пет души, съобщи Мариана Чобанова. В методическите указания този брой е 3, но заради риска, свързан с епидемичната обстановка, е било взето решението да са пет.

На този етап единственото затруднение е с попълването на комисиите в болничните заведения. Чобанова обясни, че са се обърнали към партиите според техните квоти да осигурят членове.

„Партиите като са предлагали членове на СИК, са ни дали резервни членове. Считам, че няма да е голямо нарушение, ако от този резервен състав назначим.“

За всички, които ще работят в мобилните секции, са осигурени защитни облекла и предпазни средства. Те, както и останалите членове на секционни избирателни комисии, тази година ще получат и 50% отгоре на определеното от държавата възнаграждение.

По информация от ГРАО избирателите в региона са малко над 117 хиляди души.

Една голяма част от решенията на РИК – Силистра са свързани с промени в състава на секциите, като се предполага, че причината е Covid-19.

От 1 800 членове на 230 избирателни комисии само 550 са проявили желание да бъдат ваксинирани. 523 души от тях имат поставена втора доза, съобщи директорът на РЗИ – Силистра д-р Теодора Начева. Останалите 27 са останали само с първа доза, тъй като е имало противопоказание за втора – били са болни или под карантина. 

С цел спазване на противоепидемичните мерки в изборната нощ протоколите ще се предават в спортния салон на Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра.

.

.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com