Какво ще е времето през ноември?

Share This:


Най-ниските температури през ноември ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, по-високи ще са по Черноморието, а най-високите температури през месеца ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).
По думите му очаква се през ноември средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета – между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма – между 8 и 10 градуса, в планинските райони – от минус 5 до 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони – между 60 и 90 литра на квадратен метър.
Месецът ще започне със студено време, но към 3 ноември температурите ще се повишат и до края на първото десетдневие ще бъдат близки до обичайните. През периода динамиката на атмосферните процеси ще е повишена.
През повечето дни облачността на страната ще е често значителна и на много места ще превалява дъжд. В отделни дни се очакват значителни валежи. В края на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат.
И през второто десетдневие времето ще е променливо. Около 13, 16 и 20 ноември ще преминават атмосферни смущения и ще има валежи.
През първите дни от десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, а през втората половина от периода ще се повишат и ще се доближат до климатичните норми.
През повечето дни от третото десетдневие температурите ще бъдат близки и малко по-високи от обичайните. Около 23 и 26 ноември, и в края на месеца през страната ще преминават атмосферни фронтове и на места ще има превалявания и относително понижение на температурите.
Според климатичната справка ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава.
Намаляват спокойните есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса.
Астрономическата справка показва, че в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 01 минути, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути.
В края на месеца слънцето ще изгрява в 7 часа и 36 минути, и ще залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути. Фазите на луната през месеца са: на 7 ноември – първа четвърт, на 14 – пълнолуние, на 21 – последна четвърт, а на 29 ноември – новолуние.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com