Какво ще е времето през месец май?

Share This:


Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 27 и 32 градуса, съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.
По думите й през май се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 15 и 17 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите им части над 2000 м, и до 12-14 градуса в по-ниските планински части.
Месечната сума на валежите ще бъде средно около нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на река Струма – между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланинските райони – от 70 до 140 л/кв.м. Очаква се повечето от валежите да са неравномерно разпределени като обхват и интензивност.
След преминаването на студения атмосферен фронт в края на април, в началото на май температурите ще се нормализират, но атмосферата ще се лабилизира. Отначало главно в западната половина от страната ще има условия за развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност и за превалявания от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност.
Възможни са и градушки. Впоследствие, в средата на десетдневието, явленията ще обхванат цялата страна, ще бъдат и по-интензивни.
Към края на първото и в началото на второто десетдневие на май се очаква временно и относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е по-малка. Температурите ще се повишат.
От около средата на второто до към средата на третото десетдневие на май има повишена вероятност отново да бъде с чести превалявания, главно през втората половина от деня и в първата половина от нощта. Ще има и гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра, на места и с градушки.
В отделни дни са възможни и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове. Температурите слабо ще се понижат.
През последните дни от май тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и се очакват по-високи температури, прогнозира Попова.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com