Кайнарджа домакин за 14-ти път на фолклорния събор “Край чешмата под върбата”

Share This:


За 14-ти път силистренското село Кайнарджа ще е домакин на фалклорния събор “Край чешмата под върбата”, като за първи път тази година фестивалът ще е двудневен и ще се проведе на 11 и 12 юни. Заявки за участие във фолклорното събитие са подали над 60 художествени колективи от областите Варна, Добрич и Силистра. Съборът по традиция се посвещава на Деня на Кайнарджа, отбелязван на християнския празник “Свети дух”.
Фолклорното събитие, чиито оргатизатори са общинското ръководство и народното читалище “Отец Паисий-1942” в селото, е част от културния календар на общината. Фолклорният събор “Край чешмата, под върбата” се провежда ежегодно край историческата чешма в Кайнарджа, където е подписан известният Кючуккайнарджански мирен договор между Русия и Турция през 1774 година.
От две години паркът, в който е построена чешмата, е благоустроен. Изграден е туристически, посетителски център, както и сцена и места за зрителите на фолклорния фестивал и други културни събития, провеждащи се в местността.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com