И Германия планира преговори за „Спутник V“

Share This:


Германия може да стане поредната европейска държава, която да договори доставки на руската ваксина „Спутник V“. Това стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Йенс Шпан. Той заяви днес на брифинг в Берлин, че Германия поддържа контакти с Руската федерация относно използването на коронавирусната ваксина „Спутник V“ и не изключва споразумения с руската страна в това отношение, предаде ТАСС, цитирана от „Фокус“.

Ние сме в контакт на различни нива с нашите руски колеги в Министерството на здравеопазването, каза Шпан. Министърът добави, че германският институт „Пол Ерлих“ за разработване на ваксини и биомедицински продукти подкрепя руската страна “в търсенето на производствени партньори в Европа и Германия. „Мога да си представя, че можем бързо да сключваме договори“, коментира Шпан, но не уточни кои договори е имал предвид.

Берлин многократно подчертава, че условие за използването на „Спутник V“ в Германия е одобрението на ваксината от Европейската агенция по лекарствата (EMA). Издаването на спешни сертификати на национално ниво, заобикаляйки регулатора на ЕС в Германия, е изключено.

В същото време германският външен министър Хайко Маас заяви тази седмица, че властите ще приключат кампанията за ваксинация тази година с помощта на онези ваксини, които вече са одобрени.

В Германия често се води дискусия за възможността за започване на преговори за доставката на „Спутник V“ предварително, без да се чака одобрението на EMA, което и предизвика въпросите към Шпан “Процесът може да се ускори, когато има повече данни”, каза той.

Както стана известно в началото на февруари, IDT Biologika преговаря с Руската федерация за евентуалното производство на „Спутник V“ в Германия. Ръководителите на шест германски федерални провинции вече изразиха подкрепата си за използването на „Спутник V“.

Източник: ДУМА


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com