Има спад в подкрепата за ГЕРБ и Обединените патриоти, както и намаляващо желание у хората да гласуват

Share This:


Има спад в подкрепата за ГЕРБ и Обединените патриоти, както и намаляващо желание у хората да гласуват. Това стана ясно от прочуване на електоралните нагласи на българите за февруари, направено от агенция АФИС. При ГЕРБ спадът е с 4% в сравнение с юли миналата година. Управляващата партия събира подкрепата на 26% от българите. 

При левицата тенденцията е различна – към момента готовите да изберат социалистите са 22,4%, колкото приблизително са били и през лятото на 2017 г. Дори се наблюдава минимален ръст в подкрепата към левицата. Това скъсява дистанция между двете водещи политически формации на 3,6%, констатират от АФИС.

При Обединените патриоти спадът е с 2%. Към момента едва 3,8 на сто от българите декларират подкрепа за националистите. От АФИС отчитат ерозия по отношение на водещите лица на патриотите. Ако доверието във вицепремиера Красимир Каракачанов е било 38% в средата на миналата година, то към настоящия момент е малко под 30 на сто.

Сходна е ситуацията при другата знакова фигура – вицепремиера Валери Симеонов, като при него има спад от 19 на 16 на сто. В същото време ДПС са стабилизирали електоралната си подкрепа, като към момента тя е в порядъка на малко над 7%. Отчетлив и видим резултат от АФИС виждат в увеличаването на дела на негласуващите и колебаещите се. Сумарно това са повече от 35% от хората, което отново ги превръща в най-голямата “политическа сила”. Само преди 8 месеца този дял е бил 25 на сто. Социолозите обобщават, че се наблюдава общ процес на отлив на политическо доверие и засилване на политическата апатия сред българския избирател.

Проучването на подкрепата към държавните институции показва, че доверието във властта отново започва да се разклаща и идеята за нови избори набира скорост, коментират от АФИС. В интервал от 9 месеца те отчитат, че все повече български граждани снемат подкрепата си от настоящия кабинет. Докато през май 2017 г. тя е била 40 на сто, сега пада до 27 на сто.

В същото време расте делът на онези, които желаят незабавна оставка и нови избори – от 13% през май, до 23% сега. Социолозите прогнозират, че ако тази тенденция се запази до средата на годината, тя ще стигне нивата от периода преди и около президентските избори от 2016 г., когато искащите нов вот надхвърлиха дела на привържениците на тогавашния кабинет. В момента всеки трети българин предпочита смяна на някои министри в рамките на кабинета, а други 23 на сто са за ново правителство в рамките на сегашния парламент.

Едва 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Едва 16% от българите подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от последното проучване на изследователски център “Тренд”. Само половината от анкетираните заявяват, че са запознати с документа. Най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.
Проучването показва още, че президентът Румен Радев и общественият защитник Мая Манолова получават еднакви положителни оценки. 62-63% от българите дават положителна оценка на работата им. Следваща по одобрение е Българската православна църква, а традиционно с най-ниски нива на подкрепа се ползват съдът и прокуратурата с по 19%.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com