Изложба „От Лазаровден до Великден”

Share This:


В Етнографския музей – Силистра, бе открита изложба на Етнографско-археологически музей-Елхово „От Лазаров ден до Великден“.

Изложбата представя основните моменти на българската обредност от Лазаровден до Великден в Елховския край. От богатия фонд на музея са показани оригинални лазарски и момински костюми и накити, изработени преди повече от един век, избродирани с много майсторство и любов, богата фантазия и художествен усет.

В изложбата са експонирани обредни хлябове, великденски яйца и са показани всички съпътстващи обреди, действия и практики в седмицата между Лазаровден и Великден – лазаруване, отговяване на бояницата и поднасяне на обредни хлябове-кукли, носене на краваи от ново венчаните булки на кумата, боядисване на яйца и др. 


В изложбата ще видите великденски яйца от 12 различни вида птици – колкото са месеците в годината, над 52 модела – колкото са броя на седмиците в годината и изработени по 7 различни начина, колкото е броя на дните в седмицата. Върху яйцата по традиционен начин с восъчна писалка / характерна за изписване на яйцата във Велинградско и Ихтиманско/, с релефен восък, гравиране и перфориране е представено многообразието на жизнерадостните мотиви от шевиците и гайтаните на момите – лазарки. Голяма част от яйцата са копия на лазарски поли и престилки. Изработени са само с естествени материали. 

Изложбата можете да посетите до 27 април в Етнографски музей – Силистра.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com