Излезе първата версия Android 12 (DP1) за разработчици: нововъведения и промени

Share This:


Новата версия на операционната система на Google може да бъде инсталирана на смартфоните Pixel 3, 3 XL, 3a и 3a XL, Pixel 4/4 XL, 4a/4a (5G) и Pixel 5, както и с помощта на емулатора Android Studio. Специалистите на редица технологични издания и много блогъри вече тестваха първата версия на Android 12 и публикуваха ревюта. Нека да се спрем на по-характерното.

През нощта на 18 февруари Google доста неочаквано представи следващата версия на своята мобилна операционна система Android с пореден номер 12. Вече е достъпна първата версия Developer Preview 1 за разработчици. Разбира се, това е най-ранната версия на Android 12 и едва ли ще бъде особено стабилна, и не се препоръчва за ежедневно използване.

Основните нововъведения в Android са засегнали преди всичко производителността, информационната безопасност и уведомленията.

Нововъведения и промени в Android 12

 • Според публикуваните изображения на потребителския интерфейс, изтеклите наскоро скрийншоти не са фалшиви, но сега можем да видим много повече. Както обикновено, разработчиците за пореден път изцяло са променили появата на уведомленията и са постигнали още по-голямо удобство и опростяване на работата. Добавен е специалният бутон Snooze, с помощта на който уведомленията, които не са спешни, могат да бъдат отложени за по-късно. В същото време мехурчетата (тази функция ни е позната още от Android 11 с новите Bubbles), както и иконките на приложенията, са станали доста по-големи.
 • Добавен е нов декодер с поддръжката на HEVC форматазна приложенията, които нативно не поддържат този видео формат.
 • Android 12 вече поддържа обемен звук, MPEG-H, като едновременно с това операционната система ще бъде оптимизирана за стрийм на 24 аудио потока (досега те бяха само 8).
 • По всичко личи, че основният кодек за компресия на изображения ще бъде AV1, известен и като AVIF, който се разглежда като по-ефективна замяна на JPG. Видео форматът AV1 се предлага от консорциума Open Media Alliance, в който освен Google участват Netflix, Microsoft, Intel, ARM, NVIDIA, IBM, Amazon, AMD и дори Apple. Добавянето на AVIF в Android 12 е само първата стъпка и засега Google не възнамерява да го използва по подразбиране в своето фирмено приложение за работа с камерите.
 • Дадена е възможност за скриване на изображенията на елементите за управление на мултимедията в бързите настройки на някои избрани от потребителя приложения.
 • Въведен е нов, по-опростен начин за обмен на данните чрез Wi-Fi безжична връзка.
 • Разширени са възможностите на вградения редактор на скрийншоти – сега могат да бъдат добавяни текст и емоджита.
 • Параметрите за Bluetooth свързване са станали част и от мултимедията.
 • Добавена е опция за намаляване яркостта на цветовете (предимно за хората със специални нужди).
 • Подобрена е поддръжката на вибрацията при геймпадовете.
 • Променено е изображението на бутона за включване в режим на разработчик.
 • В менюто за разработчиците е добавена възможност за скриване на прореза на камерите в устройствата Pixel.
 • Добавен е новия режим Pixel Launcher за показване на иконките във вид на мрежа 4х5.
 • Има възможност за излизане от режим на цял екран с помощта на само едно плъзгане вместо с две, както бе преди.
 • Достъпът до SOS функцията в Android 12 е значително опростен. Преди се налагаше да се натисне и задържи бутона на захранването, да се кликне върху SOS иконката и след това два пъти да се натисне Обаждане на 911. Сега това става чрез пет пъти бързо натискане на бутона на захранването – това стартира таймер с обратно броене до осъществяване на SOS обаждането. По подразбиране се набира телефон 911, но той може да бъде сменен с друг телефонен номер.

Има промени в програмния прозорец за търсене на приложение, а редакторът на популярният уеб портал Мишаал Рахман откри настройка, с помощта на която потребителският интерфейс изцяло се променя за удобна работа с една ръка

 • Някои програмни прозорци на настройките имат син фон. Предполага се, че това е част от новата нативна схема на интерфейса на Android 12, която още не е довършена.
 • Все още не работят, но се споменават, че ще бъдат въведени следните функции и настройки:
  • Създаването на дълги скрийншоти, при които се прави снимка на уеб страница с превъртане на екрана надолу.
  • Функция за двойно докосване в Pixel 5, като по този начин може да се активира Асистента, да се направи скрийншот и т.н.
  • Нативен режим за работа с една ръка
  • Нови опции за информационна безопасност, с помощта на които на системно ниво могат да се изключат камерите и микрофона
  • Поддръжка на мащабирането pinch-to-zoom при режима Picture-in-Picture.

Първата предварителна версия на операционната система Android 12 може да бъде изтеглена от сайта на Google.

Според представената от интернет гиганта пътна карта, първата публична версия на Android 12 трябва да излезе през месец май тази година във вид на OTA обновяване – по безжичен път. Пълноценният анонс, а не само представянето на инсталационен фърмуер, се очаква също през месец май – по принцип през всичките предишни години новата версия на ОС Android се анонсираше по време на събитието Google I/O, но миналата година заради новия коронавирус конференцията за разработчици не се проведе. На представеното по-горе изображение можем да видим, че след първата публична бета на Android трябва да излязат още при – през един месец. Финалната версия на новия Android можем да очакваме в края на август или началото на септември.

Източник: Kaldata.com


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com