Здравноосигурителният статус най-търсена услуга в НАП-Силистра, над 200 души са получили през лятото персонален код

Share This:


10 658 граждани са поискали от началото на годината досега услуги, свързани със здравноосигурителния им статус, съобщиха от НАП-Силистра. 497 от тях са подали заявление за напускане или завръщане в страната.
Припомняме, че възстановяването на здравноосигурителните права вече става чрез заплащане на всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца). Затова след 01 януари 2016 г. за всички е важно да не се забравят да внесат към бюджета вноската за здраве от 16.80 лева всеки месец. В случай, че пропуснат до 3 вноски, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и за възстановяването им ще трябва да платят дължимото за 5 години назад.
Преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. А ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите суми, трябва да подадат заявление по чл. 2а от Наредба Н-8, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените нари ще отидат за покриване на най-старите им задължения.
С последните промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят единствено по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени, само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата – 420 лв.
Справка за здравноосигурителния статус клиентите на администрацията могат да направят и чрез електронната страница на НАП www.nap.bg и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

* * *

Над 200 силистренци получиха през летните месеци персонален код за НАП
210 граждани на Силистра и областта са се сдобили с персонален идентификационен код (ПИК) от 01 юли досега. От началото на годината служителите от офиса на НАП в Силистра са издали общо 1233 ПИК-а, така че към момента повече от 5200 жители на Силистра и областта вече разполагат с 12-цифровия уникален код. Предимството на ПИК е, че дава на физическите лица възможност да ползват редица услуги на Агенцията в удобно за тях време и без необходимост от закупуване на електронен подпис – да подават данъчни и осигурителни декларации и декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход, да подават уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори, да извършват автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията.
ПИК може да бъде получен от всеки от офисите на НАП в страната безплатно и безсрочно, а издаването отнема няколко минути. Необходимо е само да се подаде заявление по образец, което може да се изтегли от електронната страница на НАП www.nap.bg или да се получи в салона за обслужване.
Националният осигурителен институт (НОИ) също предоставя достъп до част от справочните си електронни услуги чрез ПИК на НАП, като справки за регистрирани заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица; за изплатени суми за безработица; за изплатени парични обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване; изчисляване на прогнозна пенсия; проследяване на решения по жалби срещу административни актове на НОИ и други.
Всички електронни услуги на НОИ, достъпни с ПИК на НАП, са публикувани на електронната страница на НОИ в рубрика Е-услуги/Справки/С ЕГН и ПИК на НАП.
Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com