За 8-те месеца на година пожарната в Силистра отчита: Двама загинали и над 550 регистрирани произшествия

Share This:


На 561 сигнала за произшествия са реагирали противопожарните звена в Силистренска област от началото на годината до края на месец август, съобщават от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град. В сравнение със същия период на 2015 г. броят на произшествията е нараснал с 52, уточняват още оттам.
Ликвидирани са 109 пожара с материални загуби, а в 324 случая е извършена гасителна дейност в сухи треви и отпадъци без преки материални щети, сочи статистиката. 65 са случаите на оказана техническа помощ, а извършените аварийно-спасителни дейности са 51. Излизанията на лъжливи повиквания са 12.
Най-честа причина за пожарите с материални щети е човешката небрежност при работа с огън – 35. От късо съединение са възникнали 18 пожара, от неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди – 16, от техническа неизправност – 10, и др. Близо половината от пожарите със загуби са възникнали в жилищната и битовата сфера – 49, следвани от тези в селското стопанство – 20, в транспорта – 13, и др.

От началото на годината до 31 август в Силистренска област при пожари са загинали двама граждани,

пострадалите са четирима. През същия период на м.г. при пожари е загинал един гражданин, а са пострадали шестима.
През първите осем месеца на 2016 г. служителите от сектор „Превантивна и контролна дейност” са извършили 21 комплексни проверки във важни за икономиката обекти, заведения за масово пребиваване на хора, учебни заведения и др. Направени са 219 контролни и 1028 тематични проверки. Връчени са 21 протокола от комплексни проверки, 70 разпореждания, 3 уведомителни писма, 39 акта за установени административни нарушения по ЗМВР и са приложени 6 принудителни административни мерки.
По време на жътвената кампания е упражняван ежедневен контрол върху техническата изправност на земеделската техника – 1473 зърнокомбайни, трактори, камиони, сламопреси и др. Провеждани са постоянни проверки по прилагане нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи. Съставени са 25 акта за установени административни нарушения. В резултат по време на жътвата през тази година няма регистрирани пожари в житни блокове. За сравнение през 2015 г. по време на жътвената кампания в Силистренска област са възникнали 4 пожара, при които са унищожени 145 дка пшеница.

* * *
На 14 септември българските огнеборци честват своя професионален празник. На този ден през 1905 г. в София по инициатива на 17 пожарни команди е открит Първият пожарникарски събор – едно от най-значимите събития в историята на пожарното и спасителното дело в страната.
В чест на празника РД „Пожарна безопасност и защита на населението” -Силистра кани жителите и гостите на града на 13 септември от 16.30 часа в центъра на града (зад Общината) на демонстративно занятие по гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com