Защо няма дежурен кабинет за първична извънболнична помощ в Силистра?

Share This:


Силистра е единственият областен град, в който няма разкрит дежурен кабинет за първична извънболнична помощ. Проблемът е с десетгодишна давност и не се очертава да намери решение в близко бъдеще.

Представете си, че е събота. Обостря се гастритът ви и болката е неприятна, и макар състоянието ви да не е животозастрашаващо, ви трябва лекар. Такъв обаче има само в Спешното отделение. Вариантите са – викате линейка или отивате сам до там, защото личният ви лекар си почива, а вероятността да отговори на телефона е 50 на 50.

Знаете, че на други места в страната има дежурни кабинети. В Силистра обаче няма. Защо няма – обясни накратко председателят на Сдружението на семейните лекари в Силистра д-р Стелияна Величкова:

“Не са семейните лекари тези, които трябва да създадат такава структура. Това е регламентирано в закона за лечебните заведения”.

Д-р Даниела Костадинова               Снимка: Незабравка Кирова

Законът за лечебните заведения обаче казва точно обратното – и семейните лекари могат да организират създаването на дежурен кабинет за първична извънболнична помощ. Защото по смисъла на същия този закон всеки семеен лекар е самостоятелна единица лечебно заведение. Това потвърди и доскорошният директор на Силистренската болница д-р Даниела Костадинова, като представи проблема и в друга светлина – липсата на кадри.

“Има право всеки – болницата, един лекар сам, може медицински център, ДКЦ, много варианти има, въпросът е, че няма кой да дава дежурства”.

Д-р Енчо Василев               Снимка: Незабравка Кирова

За да няма такъв кабинет, на първо място стои въпросът с желанието на семейните лекари да бъде създаден, коментира д-р Енчо Василев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ:

“Другото, което дава предпоставка да не стартира работата на такъв кабинет, е ангажиментът на спешните структури безотказно да оказват медицинска помощ – като цяло прекият ефект е да се натовари системата на Спешна помощ и то в степен, в която се затрудняват ежедневните задължения на екипите на Спешна помощ. В голям процент от случаите става дума за обработване на пациенти, които биха могли да бъдат обслужени в кабинет за неотложна медицинска помощ”. 

Д-р Даниела Костадинова също коментира, че е голямо натоварването на лекарите, работещи в Спешното. Оказва се обаче, че дори и да има такъв кабинет, отново пред пациентите ще има спънки.

“Има един куп проблеми – къде ще се пусне изследване. Вие ще отидете на този кабинет, но лекарят преценява, че трябва да ви пусне изследване. Той не може да ви го пусне по здравна каса, вие трябва да го платите, но вие ще кажете, че сте здравно осигурен – защо да го плащате, ако трябва снимка на бял дроб да се направи в събота. Всички тези неща не са регламентирани и става един голям хаос”.

Ясно е, че държавата е тази, която с нормативен акт трябва да регламентира наличието на подобна структура, за да знаят силистренци къде да отидат, когато имат проблем, да не се лутат и да не търсят спасение за всяка болка в Спешното отделение, но трябва да помисли и за дефицита от медицински кадри, който е засегнал не само болниците. Прогнозата е, че скоро в Силистра няма да има и лични лекари – средната им възраст е над 60 години.

Източник: БНР, програма Хоризонт

Снимка: Незабравка Кирова


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com