Започна размножителният период на пеликаните в резервата „Сребърна“

Share This:


Започна размножителният период в колонията на къдроглавите пеликани (Pelecanus crispus) на територията на Поддържан резерват „Сребърна“. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ – Русе. В момента около 50 двойки от защитените птици са изградили гнезда на четири наколни платформи и тръстиковите масиви около тях в традиционното гнездилище, намиращо се в централното водно огледало.

В рамките на две години къдроглавите пеликани градиха гнезда в други, закътани, места в източните части на резервата, подплашени от набезите на енотовидно куче през 2019 г. Това в значителна степен затрудняваше наблюдението им.
Кък момента пеликаните са активни, със силно зачервени гуши, което е сигурен знак за началото на активен размножителен период. Очаква се след около 35 дни да се сдобият с поколение.

Водното ниво в езерото е 265 см при южния шлюз на канала „Драгайка“. В средата на февруари хидротехническите съоръжения бяха отворени, което позволи навлизането на води от река Дунав във водните площи на резервата.

Захранването на езерото със свежи води е от изкючителна важност за функционирането на екосистемите в поддържан резерват „Сребърна“. По тази причина в ход са процедурите по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда среда 2014-2020 г.“, в който основна дейност е изграждането на захранващ канал в западната част на резервата.
Охраната на поддържан резерват „Сребърна“ извършва ежедневни обходи и засилено наблюдение на водоплаващите птици.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com