Започват изслушванията на осемте кандидати за генерален секретар на ООН

Share This:


Осем кандидати за поста генерален секретар на ООН, сред които генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, ще участват в неформалните изслушвания, които ще се състоят в централата на световната организация от днес до 14 април, съобщи председателят на Общото събрание на ООН, цитиран от ТАСС.

Неформалният диалог ще протича в двучасови сегменти с участието на всеки кандидат. Ще им бъде предложено да направят встъпително слово, след което представители на страните членки ще им задават въпроси. На всеки въпрос кандидатите ще имат по две минути за отговор.

Днес в залата на Съвета на ООН ще бъдат изслушани външният министър на Черна гора Игор Лукшич, Ирина Бокова и бившият португалски премиер Антониу Гутериш.

Утре ще се състоят слушанията с участието на бившия словенски президент Данило Тюрк и с бившите външни министри на Хърватия – Весна Пусич, и на Молдова – Наталия Герман.

На 14 април страните членки на ООН ще изслушат администратора на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк (Нова Зеландия) и бившия македонски външен министър Сърджан Керим.

Изслушванията ще се транслират по официалния сайт на ООН на всичките шест официални езика на организацията – английски, френски, руски, арабски, испански и китайски.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com