Жреци в бяло: Първият рентгенолог в Силистра д-р Любомир Ковачев

Share This:


Сайтът „Уеб Силистра“ продължава поредицата за знакови заведения, институции, сгради, улици и личности, събития и др., останали в историята на Силистра. Тази поредица е под общото мото „Духът на Силистра“, която се поддържа от Марин Минев-Джона.
В няколко поредици ще ви припомним за именити лекари, останали завинаги в историята на града. Поредицита ще премине под общото мото „Жреци в бяло“ от книгата на Иванка Христова със същото име – „Жреци в бяло“.

Д-р Любомир Ковачев
Д-р Любомир Ковачев

***
Жреци в бяло: Първият рентгенолог в Силистра д-р Любомир Ковачев

Доктор Любомир Ковачев е бил удивително справедлив човек. В него имало нещо от благородното донкихотовско чувство и най-чиста вяра във всепобеждаващата сила на човешката справедливост. Притежавал е ненаситен стремеж да знае, да знае и пак да знае, което е внушавал и на колегите си. Вежлив, внимателен, грижлив, благороден и изключително начетен човек – това е била същността на неговата личност. Той е смятал, че колкото по-вече труд и нерви вложиш в нещо, толкова по-скъпо ти е то. Негова любима мисъл е била мисълта на Джеймс Линг „ Не казвай колко много се трудиш, кажи ми колко много си направил”.
Д-р Любомир Хараламбиев Ковачев е роден на 2 август 1919 година в Силистра, почива на 15 юли 1986 година в родния си град. Първенец на румънската гимназия, записва медицина в Букурещ, последната година завършва в София. Има взета специалност по рентгенология. Повече от 20 години е прекарал пред рентгена и неговата огромна практика, стотиците преодолени трудности, учението и енергията го открояват като един отличен специалист. От 1950 година е завеждащ Рентгеново отделение. Движел е цялата рентгеноложка дейност на болницата. За него е било радостно, че е работил с мощна 1000 милиметрова апаратура, позволяваща да се откриват и най-дълбоко скритите заболявания. Неговата специалност е в помощ на редица медицински специалности – Ортопедия, Хирургия, Кардиология, Пулмология, Педиатрия и др. Д-р Ковачев по характер е бил спокоен, кротък, лоялен, безкористен човек, с желание и удоволствие е работил, служил е за пример на другите и винаги е предавал своя опит на по-младите си колеги. Запознавал ги е с по-особениите рентгенови находки в една рентгенография. Рентгено-диагостичната дейност в Окръжна болница – Силистра се създава след 1944 година. Рентгенов кабинет се разкрива през 1948 година към Районната болница, който обслужва амбулаторно и стационарно. Тогава кабинетът е обслужвал с рентгеноскопия на белите дробове и сърцето Тервелска, Дуловска, Тутраканска и Силистренска околии. С назначаването през 1949 година на двама рентгенолози, без никакъв персонал, в една малка стая без съблекалня, се поставя началото на днешното Рентгеново отделение на болницата. В кабинета се разгръща скопична и графична дейност. Д-р Ковачев със своите диагнози е давал светлина за колегите си. Новата сграда на Окръжната болница спомага да разгръщане на Рентгеново отделение като се доставя 400 мА мощна апаратура., която спомага за качественото развитие на рентгеновата диагностика, обслужва отделението, града, окръга, болницата. Помещенията са нови, просторни. Правят се следните рентгенови изследвания : на кости, бял дроб, храносмилателен тракт, жлъчка и черен дроб, отделителна система, на черепа. В своята област д-р Ковачев е легенда за колегите си, виртуоз. За упорита работа и добри постижения по здравеопазването е отличник на МНЗ през 1969 година. Д-р Ковачев е първият рентгенолог в Силистра. Обичал е да се усамотява с любима книга след работно време, да послуша любима музика – класическа, оперна. Бил е музикална натура, свирел е на пиано, харесвал е тетъра, природата го е привличала с красотата си . Перфектно е владеел румънски и френски език. Много радост за него са били двамата му сина – Стефан, който следва пътя на баща си, изключителен рентгенолог и работи на скенер във Варна, а Александър завършва зоотехника, в момента е собственик на печатница. Д-р Ковачев е бил грижовен баща, добър съпруг, внимателен и нежен брат.- В работата сни е бил взискателен, обичал е живота, весел и добър човек. Колегите му си спомнят за него с топлота и уважение.
Д-р Любомир Ковачев беше обаятелна фигура, високо интелигентна, много ерудиран, изключителен професионалист, който беше хуманитарно зареден човек, чужд за издевателства над пациентите. Той преглеждаше понякога по 200-300 души на ден, без да жали своя живот, излагайки се на рентгеново облъчване. Не знам дали това не е и причина да си отиде твърде млад. Неговото име заслужава да бъде вписано на едно от първите места в летоброенето на Силистренската болница. Много млади колеги трябва да съжеляват, че не са имали възможността да работят и се учат от д-р Ковачев”.
Д-р Любомир Ковачев беше блестящ рентгенолог, добър човек, винаги всеотдаен. Създаде добра школа от рентгенолози в Силистра – д-р Върбанова, д-р Страшимирова, д-р Ковачев младши, д-р Доков. Въведе нови методики, контрастни изследвания на вътрешни органи / стомах, бъбречни заболявания /. Към колегите си се отнасяше бащански, с топли чувства. Учил ги е, че рентгена това е, което точно отсява има ли го заболяването, няма ли го. Написа история на отделението. По негово време всички новости се прилагаха. Имаше широки познания. Канеше професори – рентгенолози, проф. Личо Величков, проф. Лука Пранчев, за да ни покажат новостите в професията. В поликлиниката всичко, което се направи в рентгеновото дело е негова заслуга. Д-р Ковачев е едновременно добър и отзивчив човек. Рядък пример на медик, отдаден безкористно на хуманната си професия.
Достойно изживеният живот, дълбоката любов на хората и колегите, винаги ще топлят близките му, за които той бе съвест и молитва.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com